ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
  Δ.Ε.Π.
Υποψήφιοι Διδάκτορες
Επιστημονικοί Συνεργάτες
ΕΡΕΥΝΑ
  Ερευνητικά Προγράμματα
Διδακτορικές Διατριβές
Εκπαιδευτικό Υλικό
Δημοσιεύσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  Προπτυχιακά Μαθήματα
Μεταπτυχιακά Μαθήματα
Μαράσλειο Δ.Δ.Ε.
ΒΙΒΛΙΑ-ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ-ΗΜΕΡΙΔΕΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ENGLISH
Εκπαίδευση>Προπτυχιακά Μαθήματα>Επιστημολογία Φ.Ε.>Περιγραφή μαθήματος

 

" Επιστημολογία των Φυσικών Επιστημών. Βασικές ΄Εννοιες και θεωρίες της Φυσικής Επιστήμης "

 

Εισαγωγή

  1. Επιστηµολογία: Ορισµός, Τάσεις και Ρεύµατα. Η Συμβολή της Ιστορίας και της Φιλοσοφίας των Επιστημών στη Διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών.

Μέρος Α: Η Εξέλιξη των Ιδεών στη Φυσική

  1. Από το Γεωκεντρικό στο Ηλιοκεντρικό Σύστημα. Η Παρατηρησιακή Αστρονομία και το Πτολεμαϊκό γεωκεντρικό μοντέλο. Το Ηλιοκεντρικό μοντέλο του Κοπέρνικου και οι Νόμοι του Kepler.
  2. Από τη Φυσική του Αριστοτέλη στη Φυσική του Γαλιλαίου. Οι απόψεις του Γαλιλαίου για την κίνηση. Ο Νόμος της Ελεύθερης Πτώσης των Σωμάτων. Οι θέσεις του Γαλιλαίου για τη νέα Επιστήμη. Η Δίκη του Γαλιλαίου.
  3. Η Διαμάχη για τον Αιθέρα και το πείραμα Michelson – Morley. Η Αρχή της Σχετικότητας. Το υπόβαθρο και τα βασικά χαρακτηριστικά της Ειδικής Σχετικότητας. Η Γενική Σχετικότητα και το διαστελλόμενο σύμπαν.
  4. Η Διαμάχη για την Κβαντική Θεωρία. Η πορεία προς την Κβαντομηχανική. Η Κβαντομηχανική της σχολής της Κοπεγχάγης. Ο Κβαντικός Κόσμος και η Πληρότητα της Κβαντικής Μηχανικής. Η δημοσίευση των EPR και το θεώρημα του Bell. Εναλλακτικές εκδοχές της Κβαντομηχανικής.

Μέρος Β: Εισαγωγή στη Φιλοσοφία της Επιστήμης

  1. Λογικός Εμπειρισμός. Ο Κύκλος της Βιέννης. Η Φιλοσοφία της Επιστήµης του Λογικού Εµπειρισµού. Η κριτική του K. Popper.
  2. Η Μεταθετικιστική Κριτική. Περιγράμματα Επιστημονικής Ανακάλυψης / N. R. Hanson. Οι Επιστηµονικές Επαναστάσεις / T. Kuhn. Ενάντια στη Μέθοδο / P. Feyerabend. Η Μεθοδολογία των Προγραµµάτων Επιστηµονικής Έρευνας / I. Lakatos. Η Επιστήμη ως Διαδικασία Λύσης Προβλημάτων / L. Laudan:.
  3. Κοινωνιολογία της Επιστημονικής Γνώσης: Το Ισχυρό Πρόγραμμα της Σχολής του Εδιμβούργου. Το Πρόγραμμα της Σχολής του Bath. Η Επιστημολογία του Κοινωνικού Κονστρουκτιβισμού. Η Κριτική στον Κοινωνικό Κονστρουκτιβισμό. Η Ζωή στο Εργαστήριο / B. Latour.
  4. Science Studies: Κριτικές και Πολιτισμικές Προσεγγίσεις της Επιστημονικής Γνώσης. S. Shappin & S. Schaffer: Ο Hobbes, ο Boyle και η Πειραματική Ζωή. Η Σχολή της Φραγκφούρτης και η Κριτική Θεωρία. Πραγμοποίηση. Ηγεμονία. Κριτική της Επιστήμης.

Μέρος Γ: Ριζοσπαστικές Θεωρίες και Επιστήμη

  1. Η Θεωρία του Μαρξ για την Επιστημονική Γνώση και την Επιστήμη: Οι Θέσεις για τον Feuerbach. Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας. Η Γερμανική Ιδεολογία.
  2. Οικολογικές Θεωρίες και Επιστήμη. Ανθρωποκεντρισμός και Οικοκεντρισμός. Οι Θέσεις της Οικολογίας του Βάθους. Οι Θέσεις της Κοινωνικής Οικολογίας. Διαλεκτικός Νατουραλισμός. Ολιστικές Θεωρήσεις: Η Οντολογία του D. Bohm. 
  3. Θεωρίες για το Μεταμοντέρνο.
  4. Κριτική Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες.

 

 

© 2008 Athens Science & Education Laboratory